Projectmanager Hein heeft vorige week twee dagen op kantoor gewerkt. „Heel prettig. Ik heb thuis twee kleine kinderen, dus het is wel lekker om af en toe naar mijn werk te kunnen gaan. En gezellig om mijn collega’s weer te zien.”
Zijn werkgever, zonnepanelenbedrijf KiesZon, gebruikt sinds afgelopen week een app van HEYDAY, om werknemers bureaus te laten reserveren. Daardoor kan de drukte op het kantoor in Rosmalen worden gereguleerd. „Eerder werkte ik ook wel eens hier, want ik woon vlakbij”, vertelt Hein. „Maar toen zat ik helemaal alleen op de afdeling. Dat was een beetje treurig.”
„Ongeveer 30% van de medewerkers is nu op kantoor, dat is ook de bedoeling”, vertelt hr-manager Dina Blom van het bedrijf. „In Brabant hadden we al snel door hoe ernstig het coronavirus was. Bijna iedereen werkte de afgelopen tijd thuis, dat kan ook. Maar nu willen we mensen laten terugkeren als ze bijvoorbeeld een overleg hebben.”
Fysiek contact
Hoewel de afgelopen tijd heeft geleerd dat thuiswerken in heel veel gevallen best prima mogelijk is, moeten we het belang van kantoor niet onderschatten, zegt Anabel van Nunen, coördinator van de opleiding tot werkgeluksdeskundige aan de Fontys Hogeschool. Of specifieker: het fysieke contact met collega’s.
„Het werkt allemaal wel, digitaal. Maar na een digitale Teams-vergadering druk je op een knop en zit je weer alleen. Je kunt niet even bijkletsen of je hart luchten. Toch weten we uit onderzoek hoe belangrijk dat soort contact is om je werk leuk te blijven vinden”, zegt Van Nunen. „Ik zie in mijn eigen omgeving hoe mensen elkaar toch opzoeken. Hogescholen zijn tot september dicht, maar teams vergaderen in de buitenlucht om elkaar even in de ogen te kunnen kijken. Dat werkt ook.”
Voldoende afstand
Er zijn de afgelopen weken in rap tempo digitale oplossingen bedacht om werknemers veilig te kunnen laten terugkeren naar hun werkplek. Ook bij vergaderruimtes en bijvoorbeeld de kantine moet worden ingecheckt, om te voorkomen dat er te veel mensen tegelijk in een ruimte zijn. Een half jaar geleden had dat waarschijnlijk nog sciencefiction-achtig geklonken, nu is het de nieuwe realiteit.